Biele vína tiché
Chardonay
Charakteristika vína:
Farba je svetložltá, s typickou ovocnou vôňou po jablkách alebo exotickom ovocí, po lieskových alebo vlašských orechoch, vôňa však môže byť aj menej výrazná až neutrálna. Chuť je korenistejšia s pikantnou kyselinkou, je plná a extraktívna, v porovnaní s Rulandským bielym má vyššiu intenzitu aromatických látok. Mimoriadne akostné, extraktívne, s jemnou arómou, korenistou príchuťou a dlhou perzistenciou vône i chuti. Patrí k najznámejším akostným vínam, najmä na západnej pologuli. Chardonnay dáva víno vynikajúcej kvality, vhodné pre dlhodobé uchovávanie a ako jedna z mála bielych odrôd je vhodná pre technológiu "barrique". Zrenie v sudoch umocňuje zamatovú plnosť vína a dodáva mu medovo-orechovú arómu. Pri archivácii vo fľašiach dosahuje fľašovú zrelosť v rozpätí od 2 do 5 rokov v prípade akostného vína a v rozpätí od 4 do 15 rokov v prípade prívlastkových vín. Chardonnay z Burgundska sa pije aj po 25 rokoch. Mušty s viac ako 22 °NM poskytujú vína so solídnou fľašovou vyzretosťou. Okrem vyššie uvedeného je potrebné spomenúť, že Chardonnay je jedným z troch významných odrôd hrozna používaného k výrobe šumivých vín vo francúzskej oblasti Champagne, ale nie len tam.
Devín
Charakteristika vína:
Farba vína je slamovo-žltá, decentnej vôni Devínu dominujú korenisté tóny tramínu a muškátov. Nevtieravý medovkový opar so šupkami prezretého grepu, dobrá rovnováha primárneho a sekundárneho buketu, potešia každého milovníka vín z aromatických odrôd.
Furmint
Irsai Oliver
Charakteristika vína:
Farba vína je zlatožltá, vôňa typická, príjemná až prenikavá, omamná, muškátová. Chuť je plná, korenistá, pripomínajúca muškátové víno, avšak svojím charakterom je príjemnejšie. Má nižší obsah kyselín a radíme ho medzi ľahšie vína. Irsai Oliver sa konzumuje predovšetkým ako mladé víno, avšak dobre ošetrené víno si udrží vysokú kvalitu niekoľko rokov. Pri dlhšom zrení sa zvýrazňuje korenistá chuť a vôňa. Akostné víno dosahuje ideálnu fľašovú zrelosť v rozpätí 1 až 2 rokov. Výberové vína s prívlastkom sa z tejto odrody nevyrábajú. Irsai Oliver sa pre svoju charakteristickú arómu často používa do zmesí a značkových vín. Zvlášť vhodné je miešanie s kyslejšími odrodami, napr. s Rizlingom vlašským. Rovnako často sa využíva pri výrobe šumivých vín.
Lipovina
Muškát Moravský
Charakteristika vína:
Víno má žlto-zelený farebný odtieň.
V chuti dominuje intenzívna muškátová aróma podporená sviežou kyselinkou. Jeho ľahká ovocná chuť si získava postupne mnohých obdivovateľov.
Muškát žltý
Müller - Thurgau
Charakteristika vína:
Farba vína je svetlo žltozelená. Vonia po vanilke a mandliach, aróma môže prechádzať cez jemne muškátovú až po žihľavovo-broskyňovú. Chutí jemne, ľahšie a sviežo s príjemnými aromatickými a chuťovými tónmi. Charakteristický je nižší obsah kyselín, vďaka ktorému je Müller-Thurgau extraktívne, mäkšie, harmonické, stredne plné víno. Obľubujú ho najmä mladí konzumenti a dámy. Pre charakteristické aromatické látky a nižší obsah kyselín býva často používaný do zmesí s neskoro zrejúcimi odrodami s nadmerným obsahom kyselín. Dlhším zrením sa znižuje výraznosť buketu ako aj kvalita, takže sa odporúča jeho skoršia konzumácia. V prípade akostných vín je to obdobie 1 až 2 rokov, vína s prívlastkom je vhodné konzumovať v rozpätí 2 až 4 rokov.